در پهنه امپراطوری گسترده ایران زمین، در عهد باستان مردم در سراسر این مرز و بوم، حداقل یک روز از هر ماه را به برگزاری...
شش نکته در خصوص معذرت خواهی که باید بدانیم.
در روابط انسانی، ناراحتی و دلخوری یک اتفاق معمول است. در هر رابطه ای اعم از خانوادگی، کاری، دوستانه و حتی سیاسی، امکان به وجود آمدن کدورت، دلخوری و ناراحتی وجود دارد، چرا که هر دو انسان از آنجا که دارای تفاوت شخصیتی، فکری و عقیدتی هستند حتی اگر نزدیکترین نسبت خانوادگی را هم داشته باشند، ممکن است بین آنها دلخوری ایجاد شود. اما سوال اینجاست که هنگامی که بین دو نفر دلخوری ایجاد می شود، بهترین راه حل چیست و چگونه باید با آن روبرو شد؟ معذرت خواهی بهترین نسخه ایست که بعد از بروز یک دلخوری می توانیم سراغ آن برویم. یک معذرت خواهی درست می تواند برای رابطه ای که توسط یک دلخوری قطع شده است، مانند یک گره بوده و دو طرف را به هم نزدیکتر کند. البته این در صورتی است که فرآیند معذرت خواهی به طور صحیح طی شده و دو طرف تمایل داشته باشند که کدورت پیش آمده را کنار بگذارند. در ادامه این نوشتار همراه ما باشید تا شش نکنه اساسی در خصوص یک معذرت خواهی اصولی را به شما معرفی کنیم.
نکته اول
معذرت خواهی یک رفتار معمول در زندگی همه انسان هاست که برای بروز دادن آن باید به نکات مختلفی توجه کنیم. اولین نکته ای که در معذرت خواهی دارای اهمیت است رعایت اعتدال است. شما باید طوری از طرف مقابل معذرت خواهی کنید که در او این باور ایجاد شود که شما از کاری که انجام داده اید پشیمان و ناراحتید و دیگر قصد انجام آن کار را ندارید. او باید دریابد که شما قصد جبران اشتباه خود را دارید و می خواهید هر طور شده، ناراحتی که ایجاد کرده اید را برطرف نمایید، پس باید در این مسیر تلاش خود را انجام دهید. از سوی دیگر توجه به این مساله هم اهمیت دارد که در هنگام معذرت خواهی نباید عزت نفس، شخصیت و شان شما نیز لگدمال شود. البته این به آن معنا نیست که وقتی که می خواهید معذرت خواهی کنید این کار با غرور، نخوت و بدون کوچکترین تلاشی برای دلجویی از طرف مقابل انجام شود. اما معذرت خواهی نباید با تخریب شخصیت شما و خدشه وارد شدن به شان شما به عنوان یک انسان تمام شود. در واقع شما باید در هنگام معذرت خواهی از افراط و تفریط دوری نمایید.
نکته دوم
دومین نکته مهم در معذرت خواهی، صراحت است. یک معذرت خواهی سربسته و با استفاده از کلماتی مانند ببخشید و متاسفم اصلا نمی تواند در جبران اشتباهی که انجام داده اید، قابل قبول باشد. در واقع باید گفت معذرت خواهی نکردن از این نوع معذرت خواهی بهتر است. در انجام معذرت خواهی باید صریح و رک وشفاف باشید. باید کاملا واضح بگویید که بابت کدام رفتار اشتباهی که انجام داده اید معذرت خواهی می کنید و به طرف مقابل توضیح دهید که قصد جبران اشتباه خود را دارید و از اینکه او را رنجانده اید، متاسفید.
نکته سوم
معذرت خواهی را به یک عادت رفتاری برای خود تبدیل نکنید. اگر اشتباهی انجام نداده اید و رفتار شما درست بوده است، نیازی به معذرت خواهی نیست. گاهی مواقع برای حل و فصل یک دلخوری یا برطرف کردن ناراحتی طرف مقابل می توانید اقدام به معذرت خواهی کنید تا رنجش طرف مقابل برطرف شده یا سوتفاهم رخ داده حل شود، اما اینکه بدون انجام کار اشتباهی دائما در حال معذرت خواهی باشید یک رفتار اشتباه است که باید شدیدا از ابتلا به آن جلوگیری نمایید. مورد بعدی این است که نباید اینقدر اشتباه کنید که مجبور باشید برای رفع اشتباهات خود مدام معذرت خواهی کنید. اشتباهات مکرر و معذرت خواهی تکرار شونده باعث می شود معذرت خواهی شما دیگر برای دیگران قابل قبول نباشد و تاثیر خود را از دست بدهد.
نکته چهارم
برای اینکه طرف مقابل شما را ببخشد به او زمان بدهید. فراموش کردن کار اشتباهی که در مقابل یک فرد انجام داده اید در یک لحظه امکان پذیر نیست. باید زمان لازم سپری شود تا طرف مقابل شما را ببخشد و از سوی دیگر دریابد که شما واقعا از رفتار خود پشیمان هستید و قصد جبران آن را نیز دارید. پس هیچگاه پس از معذرت خواهی انتظار اینکه سریعا بخشیده شوید و همه چیز به حالت اولیه خود برگردد را نداشته باشید.
نکته پنجم
معذرت خواهی یک رفتار صحیح است که در وهله اول آسیب و ناراحتی که برای طرف مقابل ایجاد کرده اید را جبران می کند و باعث بهبود رابطه شما با وی می شود. اما فارغ از وجه بیرونی معذرت خواهی این رفتار دارای تاثیرات درونی نیز می باشد. معمولا بیشتر ما وقتی کار اشتباهی انجام می دهیم از نظر روحی احساس بدی پیدا می کنیم و عذاب وجدان و نقطه ای تاریک را در وجود خود حس می کنیم. اما وقتی از طرف مقابل معذرت خواهی می کنیم این عذاب وجدان برطرف شده و باعث می شود حس بدی که بابت کار اشتباهمان در ما ایجاد شده است نیز کاهش یابد. پس معذرت خواهی می تواند همزمان باعث بهبود حال ما و طرف مقابل شود.
نکته ششم
با اینکه معذرت خواهی می تواند کلامی باشد و با رعایت ادب و احترام صورت پذیرد، اما یکی از چیزهایی که می تواند شکل بهتری به معذرت خواهی شما بدهد، هدیه دادن است. تهیه کردن یک هدیه مناسب و زیبا و تقدیم کردن آن به طرف مقابل در حالی که دارید از وی معذرت خواهی می کنید می تواند به دلجویی از وی کمک کند. البته این هدیه تنها به این دلیل است که شما نشان دهید که قصد خوشحال کردن او را دارید و برای او احترام قائلید. انتخاب یک هدیه مناسب نیز در هنگام معذرت خواهی دارای اهمیت است. یک بالبینگ(تندیس حک چهره نوری) که با عکس و متن دلخواه شما طراحی و ساخته شده باشد و به یک رقص نور 16 رنگ و پایه موزیکال نیز همراه شده باشد می تواند یک هدیه مناسب و ایده آل برای زمان معذرت خواهی باشد. همچنین شما می توانید برای این کار به سراغ کیف چرمی بروید. کیف هایی که روی آن عکس و متن اختصاصی حکاکی شده باشد به طرف مقابل نشان می دهد که شما برای دلجویی از او زمان صرف کرده اید و هدیه ای به او داده اید که فقط به او اختصاص دارد.
نویسندگان برتر